I SOMETIMES LOSE TRACK

HVEM KOM FØRST? HØNEN, ÆGGET ELLER PICASSO?

Jeg blev i dag beskyldt for plagiat. Ikke sådan direkte og konfronterende, men nok imellem linjerne til at jeg kunne mærke, at det ramte mig. Jeg har været heldig herinde, når det kommer til ubehagelige kommentarer, og folk der ikke ønsker mig det godt – faktisk mindes jeg ikke, at jeg nogensinde rigtig har været udsat for den slags. Det er nok heldigt, for jeg er ikke særlig stærk når det kommer til kritik af noget der ligger mig så nært – sådan har jeg det også med min kunst. Det er svært, det der med at være unik, og endnu svære at insistere på at føle sig sådan – for så bliver man altså hurtigt trådt over tæerne. Der er rigtig mange dygtige, unge piger, der i dag tegner stregtegninger, hvoraf mange af dem ikke altid er lige lette at skille fra hinanden. Dette handler ikke om at folk plagierer hinanden, men om at de har haft lignende inspirationskilder, Picasso og Matisse, højt sandsynligt. Vi ville ingenting få lavet, hvis det var så farligt at blive inspireret af hinanden, for der er virkelig få ting der ikke er set før, og som kunstner tror jeg at det er så vigtigt at stole på sit DNA. For den kan ingen overføre, den ligger i din streg, og i dine tanker og bevægelser, og hvis folk går i krogene, kan de genkende den. Jeg gider virkelig ikke at skulle til at snakke shaming herinde, men jeg håber virkelig ikke at det skal være en ting i kunstverden. Jeg kan mærke at jeg får helt lyst til at krybe ind under min egen hud, og rive hvert et værk ned, men det er ikke okay. For det er virkelig ikke dét det handler om – og man er evigt heldig, hvis nogen finder en værd at plagiere – også selvom at man ikke må. Mine ‘mænd’ og ‘arme’ på mine tegninger kommer fra en lysestage der stod i mit barndomshjem. Vi kaldte den ‘Oha-manden’ og det kalder jeg også mine værker i dag. Mine materialer bruger jeg fordi at jeg har lært det af Emilie Vinterborg, min go to billedkunstlærer – og hvor fint er det ikke lige? Det er ikke til at vide, om Agnete fra Aurehøj har lavet krysedulletegninger der ligner alle andres siden spæd, så giv hende en chance, hun kunne lige så godt føle sig plagieret af dig.

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I SOMETIMES LOSE TRACK